Menü

A Madách Tánciskola alapítója, Sárközi Gyula

Ismerd meg a Madách Tánciskola megálmodójának életútját, akinek kitartó munkája eredményéül létrejöhetett Zugló szívében ez a páratlan intézmény, ahol a tánc és az oktatás szavak szétválaszthatatlanul összeforrtak.

„Egy ideig úgy fogalmaztam meg magamnak, hogy gyökértelen vagyok, de nem vagyok az, mert van egy iskolám. A gyerekek nagyon komoly kapaszkodót adnak az élethez.”

Sárközi Gyula 1972-1982 között az Állami Balett Intézet növendéke volt, majd a Magyar Állami Operaházban kartáncosaként, később címzetes magántáncosaként, szólistaként, 1990-től balettmesterként, 1991-től koreográfus-asszisztensként dolgozott. Legfontosabb mestereinek Seregi Lászlót, Markó Ivánt és Fülöp Viktort tartja. Tíz évig tanított a Magyar Táncművészeti Főiskolán, ahol évfolyamvezető balettmester volt, 1999-ben a docensi címet is megkapta. 1996-1997-ben a Magyar Fesztivál Balett balettmestereként dolgozott, 1992-től a Madách Színház tánckarának művészeti vezetője. 2000-ben hozta létre a KFKI Kamarabalettet, amely később Sárközi Gyula Társulat néven működött tovább. 2001-ben alapította meg a Madách Musical Táncművészeti Iskolát és Szakközépiskolát. A Madách Tánciskola azzal a céllal jött létre, hogy professzionális musicaltáncoskokat képezzen, vilgánszínvonalú oktatás keretében, nem elfeledtetve a tanulókkal a tánc nyújtotta örömöt..

Sárközi Gyula maga is szegény sorsú roma családból származik, Budapest VIII. kerületében nőtt fel, a szeretetteljes családi háttér és a sok munka eredményeként a nehéz körülmények ellenére kiemelkedő pályát járt be. Szülei lehetőségeikhez képest mindent megadtak neki, de tisztában van vele, hogy nem minden hasonló sorsú gyermek ilyen szerencsés. Ezért tartja fontosnak, hogy a Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Szakközépiskolában a hátrányos helyzetű és állami gondozott gyermekek kedvezményesen vagy térítésmentesen tanulhassanak.

Kitüntetései: Új Európa Alapítvány – MOL Tehetséggondozásért Díj (Az év pedagógusa) (2011), Harangozó Gyula-díj (2000), Magyar Köztársasági Érdemrend kiskereszt (1998)

Fontosabb munkái: LGT Táncképek – rendező (2001), Kerék álom – koreográfus (2002), Kabaré – producer (2003), XXI. Macbeth – koreográfus-rendező (2003), Tam-Tangó – koreográfus-rendező (2004), Bogármese – koreográfus-rendező (2006), Pán Péter – koreográfus-rendező (2007), A Notre Dame-i toronyőr – producer (2008), Gulliver a törpék országában – koreográfus-rendező (2009), Diótörő – koreográfus-rendező (2009)

Főbb szerepei a Magyar Állami Operaházban: Othello (címszerep), Karenin (Anna Karenina), Banquo (Macbeth), Oynomaos király (Olympia), Nagyvezír (Seherezádé), A csodálatos mandarin (címszerep), Júdás (A próba), Oberon (Szentivánéji álom), A Halál (A halál és a lányka), Tybalt (Rómeó és Júlia), Az afrikai (Spartacus), Gyilkos (Zorba), Polgármester (Coppélia), Kentaur (Sylvia), Simone anyó (A rosszul őrzött lány), Hilarion (Giselle), Ferenc József (Mayerling)

A Madách Színház legendás Macskák előadásában ötszázszor táncolta Mefisztulész szerepét, majd Seregi László mellett a darab próbavezetője lett. Érdekesség, hogy ő koreografálta a Csillag születik című televíziós műsorban Medveczky Ilona szólóját, amellyel az akkor 67 éves művésznő hosszú évek után visszatért a táncéletbe.

Sárközi Gyula a mai napig aktív szerepet tölt be a Madách Tánciskola életében.

Zuglói képzéseink

Madách Tánc- és Színművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

 

Budapest XIV., Angol utca 75.

Iskolánkról bővebben

Budai képzéseink

Madách Táncművészeti Stúdió - Buda 

 

1114 Budapest, Bartók Béla út 62.

Stúdiónkról bővebben

Kövess minket Facebookon

Csatlakozz hozzánk Facebook-on és értesülj az iskolával kapcsolatos legújabb információkról, érdekességekről.

Iratkozz fel YouTube csatornánkra

Csatlakozz hozzánk YouTube-on és értesülj az iskolával kapcsolatos legfrissebb videókról.