Menü

Madách - egy profi tánciskola kulisszatitkai

„A színpadra vezető utat mi biztosítjuk.”

Az EuroPAS-díjas Madách Musical Táncművészeti Iskolát és Szakközépiskolát 2001-ben alapította Sárközi Gyula, a Magyar Állami Operaház korábbi magántáncosa és balettmestere, a Magyar Táncművészeti Főiskola egykori tanára, docense és a Madách Színház tánckarának művészeti vezetője. A tánciskola komplex képzésének keretében, többféle tagozaton több mint négyszáz növendék tanul Zugló szívében, óvodás kortól egészen 22 éves korig. A diákok rendszeresen fellépnek különböző színházi produkciókban.

Az iskola története

Egy ilyen profilú tánciskola szükségességének gondolata azonban már jóval 2001 előtt felmerült, így az intézmény történetének gyökerei egészen az 1980-as évekig vezethetőek vissza.

A Madách Színház 1983-ban mutatta be Andrew Lloyd Webber Macskák című musicaljét, amely alapjaiban reformálta meg a hazai zenés színjátszást. Az egyedülálló sikert követően 1989-ben megalakult a színház tánckara, és már a 2000-es években kérdésessé vált, hogy mi lesz a sorsa azoknak a még aktív táncművészeknek, akik évtizedekig lelkiismeretesen szolgálták a színházat, emellett rendelkeztek a műfajhoz szükséges speciális szakértelemmel. Világossá vált az is, hogy Magyarországon hiányzik a műfaj oktatási háttere, a musicaltánc professzionális képzése.

Szintén fontos állomás volt Lionel Bart Oliver! című musicaljének 1997-es bemutatása a Madách Színházban, amely kapcsán Seregi László koreográfusnak nehézséget jelentett az eredetileg is erőfeszítések árán, néptáncos fiatalokból összeválogatott gyerektánckar utánpótlása.

Ezek voltak tehát a fő előzményei és okai annak, hogy 2001-ben megalakult a Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskola. Az intézmény Réti Piroskának, az amatőr táncmozgalom egyik fontos alakjának köszönhetően egy VI. kerületi bérházban kezdte meg működését a Jókai téren, 2003-tól a XIV. kerületben, az Erzsébet királyné útján folytatta, majd 2007-ben az önkormányzat segítségével átköltözött jelenlegi székhelyére (1149 Budapest, Angol utca 75.). A tánciskola hivatalosan 2005-től alapfokú művészetoktatási intézmény, 2007-ben indította el OKJ-s színházi táncos, 2011-ben párhuzamos művészeti képzését. Az intézmény első igazgatója Sárköziné Detvay Zsuzsanna volt, később Baráth Gyula megbízott igazgatóként, dr. Kis Irén igazgatóként vezette az iskolát.

Az iskola szakmai céljai, képzések

Az iskola fő szakmai célja a musical táncoktatás kifejlesztése, iskolai kereteinek kiépítése. Kezdettől fogva alapvető a szeretetteljes, felszabadító, a tánc során sikerélményt biztosító légkör megteremtése, az individuális fejlesztés és a színpadi gyakorlat biztosítása. A magániskola tevékenységének fontos része a hátrányos helyzetű, tehetségüket körülményeik miatt kibontakoztatni nem tudó gyermekek segítése.

A Madách Musical Táncművészeti Iskola és Szakközépiskola többféle képzést kínál. Tanfolyami rendszerű, bizonyítványt nem adó oktatás keretében tart óvodások számára (3-6 év) előkészítő gimnasztikát, Iskolarendszerű, bizonyítványt adó oktatás keretében a következő képzések elérhetőek: 6-22 éves korig alapfokú táncművészeti oktatásban vehetnek részt a növendékek, emellett lehetőség van középfokú bizonyítványt adó párhuzamos művészeti képzésre színházi táncos szakon (4 + 1 év) és érettségire épülő OKJ-s „színházi táncos” képzésen való részvételre. A diákok 14 éves kortól zeneművészeti képzésben is részesülhetnek.

A tánciskola párhuzamos (szakközépiskolai) művészeti és OKJ-s színházi táncos képzése a vidéki művészeti szakközépiskolákkal (Győri Táncművészeti Szakközépiskola, Pécsi Művészeti Szakközépiskola) egyenértékű végzettséget, bizonyítványt ad. A növendékek a képzések jellegének és szintjének megfelelően tanulnak klasszikus balettet, néptáncot, modern táncot, amerikai szteppet, musical táncot, kontaktot, emelési technikákat, színészmesterséget, tánctörténetet, táncelméletet, zeneismeretet, szolfézst.

A növendékek a félévente tartott vizsgaelőadások mellett fellépnek az iskola professzionális színházakban bemutatott saját produkcióiban: Bogármese, Pán Péter, Diótörő, Gulliver a törpék országában, ezek budapesti helyszínei többek között a Művészetek Palotája, a Nemzeti Táncszínház, a Thália Színház és a RaM Colosseum. A diákok rendszeresen láthatóak a Madách Színház előadásaiban is: József és a színes, szélesvásznú álomkabát, Jézus Krisztus Szupersztár, Mary Poppins, emellett szerepeltek a Magyar Fesztivál Balett Markó Iván koreografálta Emberi Himnusz, Mózes, avagy a Tízparancsolat és Az ember tragédiája című előadásaiban. Részesei voltak a Madách Színház Macskák című előadása valamennyi jubileumának (20-25-30 éves), a legnagyobb megtiszteltetésnek pedig a Seregi László 80. születésnapja alkalmából a Magyar Állami Operaházban 2009-ben rendezett gálaesten való szereplést tartják. A növendékek táncoltak a Megasztár című televíziós műsorban, és olyan előadók koncertjein, mint Malek Andrea vagy Molnár Ferenc Caramel.

A Madách Musical Táncművészeti Iskola és Szakközépiskola munkáját számos elismeréssel, többek között EuroPAS-díjjal és MOL Tehetséggondozásért Díjjal is kitüntették, három bajnoki címet nyertek musical és koreográfia kategóriában az ESDU World Dance Masters világversenyen 2009-ben és 2010-ben.

2015-ben új fejezet kezdődött a már több mint 15 éve sikerrel működő Madách Musical Táncművészeti Iskola életében. Elkezdődött az oktatás a tánciskola új intézményében: a Budai Stúdióban, a Beethoven utcában.

Reméljük, hogy veled is találkozunk a Madách tánciskola falai közt!

Zuglói képzéseink

Madách Tánc- és Színművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

 

Budapest XIV., Angol utca 75.

Iskolánkról bővebben

Budai képzéseink

Madách Táncművészeti Stúdió - Buda 

 

1114 Budapest, Bartók Béla út 62.

Stúdiónkról bővebben

Kövess minket Facebookon

Csatlakozz hozzánk Facebook-on és értesülj az iskolával kapcsolatos legújabb információkról, érdekességekről.

Iratkozz fel YouTube csatornánkra

Csatlakozz hozzánk YouTube-on és értesülj az iskolával kapcsolatos legfrissebb videókról.